050 - 361 09 10

Acupunctuur bij incontinentie

Incontinentie betekent dat het moeilijk of onmogelijk is de plas op te houden. Incontinentie kan ook voorkomen bij ontlasting. Kleine kinderen zijn incontinent en dragen daarom een luier. Na een paar jaar  hoeft dat niet meer en kunnen ze de plas en ontlasting zelf ophouden.

Oorzaken van incontinentie
Er zijn meerdere oorzaken die kunnen leiden tot incontinentie:

Stressincontinentie
Vrouwen kunnen incontinentieproblemen krijgen na een of meer bevallingen. Meestal zijn de blaasspieren verslapt en de blaas en baarmoeder kunnen wat verzakt zijn. Deze stressincontinentie – stress betekent in dit geval “druk” – komt heel veel voor. Als de bekkenbodemspieren (door bijvoorbeeld een bevalling) verwond of beschadigd zijn, moet je plassen, zonder aandrang te voelen. Het kan ook worden uitgelokt door hoesten, niezen of lachen.

Urge-incontinentie
Een andere vorm van urine-incontinentie is de urge-incontinentie (urge betekent aandrang). Het ongewild plassen ontstaat dan wel na een gevoel van aandrang, maar je bent niet in staat de urine binnen te houden. Verschillende oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. Het kan te maken hebben met een stoornis in de aanleg van de bekkenspieren, maar kan ook komen door een blaas(hals)ontsteking.

Andere oorzaken van incontinentie
Incontinentie wordt ook vaak gezien bij dementie, prostaatvergroting, gebrek aan zenuwbeheersing na een beroerte, multiple sclerose, plaatselijke kanker, dwarslaesie en blaasstenen.

Incontinentie voor ontlasting
Het woord incontinentie wordt soms ook gebruikt om het onvermogen om ontlasting in de endeldarm te houden aan te duiden. In medische termen heet dit incontinentia faecalis (faeces is een ander woord voor ontlasting). Dit kan zich voordoen bij diarree of wanneer de kringspieren door ziekte of een bevalling zijn beschadigd. Een andere oorzaak is faecoliet (steenharde ontlasting), dikwijls veroorzaakt door langdurige verstopping.

bron: Gezondheidsplein

Kan acupunctuur iets betekenen bij incontinentie?
Ja, zeker. Wij behandelen deze klacht regelmatig. Zowel incontinentie van plas, als van ontlasting behandelen we in het Hwa TO acupunctuur centrum. Ook kinderen die bijvoorbeeld niet uit logeren kunnen, omdat ze ’s nachts nog onzindelijk zijn, behandelen we succesvol.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Dat is per geval verschillend, dus niet goed te zeggen. We spreken meestal af om zes behandelingen te doen en dan te kijken of er verbetering is.  Langzaam zult u merken, dat de blaas weer sterker wordt en dat u de plas weer iets beter kunt ophouden. Is dat het geval, dan heeft het zin om door te gaan. Als er na zes keer geen verbetering is, dan kunnen we  stoppen. Dit gaat uiteraard in overleg.

Acupuncture reduces urine leakage in women with stress urinary incontinence

Acupunctuur is effectief bij stress-incontinentie

lees meer
3