050 - 361 09 10

Hooikoorts, Allergische Rhinitis

Kan acupunctuur iets doen aan hooikoorts?
Ja, het is gebleken dat acupunctuur een methode is, die verlichting kan geven bij hooikoorts . We behandelen in het Hwa To Acupunctuurcentrum een groep patiënten die hier veel baat bij heeft. Er zijn patiënten die elk seizoen voor een paar behandelingen komen en daardoor de rest van het hooikoortsseizoen weinig of geen klachten hebben.

Wat zijn de verschijnselen bij hooikoorts?
Klachten die mensen met hooikoorts hebben kunnen uiteen lopen. De meest voorkomende klachten zijn:

Loopneus
Tranende ogen
Jeukende ogen
Niesbuien
Verstopte neus
Benauwdheid
Jeuk aan het verhemelte

Wanneer kan ik het beste komen voor behandeling?
Het beste is om direct bij de alle eerste verschijnselen te komen. Als de klachten nog niet zo erg zijn. Dan kunnen we snel resultaat boeken. Zijn de klachten er al een paar weken, dan hebben we langer nodig om die te verhelpen. De meeste mensen weten wel wanneer ze klachten krijgen. Jaarlijks keren de klachten terug in dezelfde periode. De laatste jaren verschuift het hooikoorts seizoen wat naar voren. Dit heeft te maken met het vroeger bloeien van bepaalde gewassen. Wanneer een periode van hooikoorts aanbreekt, hangt af van het soort pol waar men gevoelig voor is. Een gevoeligheid voor bijvoorbeeld de Hazelaar zal vroeg in het seizoen optreden. Soms zelfs al in februari. Gevoeligheid voor gras komt later, maar kan langer duren.

Werkt  acupunctuur ook preventief tegen hooikoorts?
Ja, het is zelfs aan te raden nog voor het hooikoortsseizoen begint bij ons te komen. Er gaat een preventieve werking uit van acupunctuur . De klachten zullen milder zijn als het hooikoorts seizoen uitbreekt bij mensen die voordien al een aantal behandelingen hebben gehad.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Dat verschilt per persoon, maar 7 tot 10 behandelingen is gemiddeld. De acupunctuur behandelingen kunnen eventueel ondersteund worden met Chinese kruiden.

Op tijd komen is een aanrader. Daarmee voorkom je de ergste klachten.

Acupuncture a safe and effective for seasonal allergic rhinitis

A research at RMIT University in Australia found acupuncture safe and effective for seasonal allergic rhinitis

lees meer

American Academy of Otolaryngology: Acupuncture an option for patients with allergic rhinitis

Clinicians may offer acupuncture, or refer to a clinician who can offer acupuncture, for patients with AR who are interested in nonpharmacologic therapy.

lees meer