050 - 361 09 10

Kruiden

Op basis van de diagnose kan de arts een Chinese kruidenformule samenstellen, afgestemd op uw persoonlijke gezondheidssituatie. Ook kan de arts Chinese kruiden voorschrijven in kant-en-klare tablet- of granulaatvorm, welke vrijwel altijd in de praktijk op voorraad zijn en dus direct gebruikt kunnen worden.

 
 De keuze tussen een kruidenaftreksel (een individueel recept) of kruidenpillen (een standaard formule) is verder afhankelijk van het type aandoening, de ernst van de klachten en de voorkeur van de patiënt. Voorheen werden alle formules bij ons op de praktijk gemengd, tegenwoordig worden individuele recepten naar de Natuurapotheek in Pijnacker gestuurd of geleverd via het CMC (Chinese Medical Centre ) in Amsterdam.

De meeste kruiden zijn echter bedoeld om in te nemen. Het mooie van de Chinese kruiden is dat je verschillende klachten in 1 recept kunt aanpakken. Door een extra kruid toe te voegen kun je een tweede klacht mee behandelen. Er wordt bijvoorbeeld een  vloeibaar extract gemaakt dat vervolgens binnen een paar dagen bij u thuis wordt bezorgd. De kruiden kunnen ook in capsule vorm geleverd worden.  Een kruidenrecept kan eventueel per week of twee weken aangepast worden, afhankelijk van het verloop van de klachten.

Een kruiden recept kan bestaan uit 1 enkel kruid, maar ook uit een combinatie van wel 20 verschillende kruiden . Er bestaan ook kruiden recepten die als voetenbad gebruikt worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld  bij huidklachten aan de voeten zoals eczeem of psoriasis.  Ook kun je met het badwater andere plekken van het lichaam, waar de huidklacht zitten, deppen.

Als voorbeeld noem ik een patiënt die bij ons in behandeling was voor een dreigende miskraam. Ze gebruikte hier al een aantal weken Chinese kruiden voor.  Elke twee weken werd er opnieuw gekeken of het recept nog goed voor haar was en paste bij de situatie. Toen ze op een dag vertelde dat ze  slecht sliep, hebben we 1 kruid ter ondersteuning van het slapen toegevoegd aan het recept. Ze sliep weer beter en heeft de zwangerschap probleemloos doorstaan. Later is ze bevallen van een mooie gezonde zoon.


Nobel Prijs 2015 voor geneeskunde naar ontdekker eeuwen oud Chinees Kruid

lees meer

Ancient Chinese medicine offers a new cure

"Chinese herbs can be incredibly useful when a patient has multiple symptoms that are hard to pinpoint." Dr. Daniel Neides, Cleveland Clinic, one of the America's top 5 hospitals.

lees meer

Acupunctuur

Acupunctuur is een klassieke Chinese behandelwijze, die steeds meer gebruikt en erkend wordt. Met acupunctuur kunnen ziektes genezen worden of klachten verlicht worden.

Lees meer

Kosten en vergoeding

Acupunctuur wordt vaak vergoed bij een aanvullende zorgverzekering. Meer weten over de kosten en vergoedingen?

Lees meer