050 - 361 09 10

Hormonale disbalans

Veel vrouwen hebben vage of minder vage klachten, die elke maand terugkeren. Ze lopen hier al jaren mee rond en proberen van alles. Soms helpt de gekozen therapie even, maar vaak blijven de klachten terugkomen.De diagnose “hormonale disbalans” is een ruim begrip. Klachten uit onderstaande lijst kunnen hiertoe behoren.
Depressie
Pijn
Hoofdpijn
Gewrichts en spierpijn
Duizeligheid
Rugpijn
Stijve spieren
Pijnlijke handen (stijfheid)
Bindweefselpijn
Somber
Hyperventilatie
Angst
Nachtmerries
Onregelmatige menstruatie
Overmatig lange menstruatie
PMS
Wazig zien
Slechte weerstand
Buikpijn/krampen
Trage stoelgang
Nervositeit
Onrustigheid
Kouwelijkheid
Gewichtstoename
Minder tot geen zin in seks, pijn bij het vrijen
Drogere vagina
Prikkelbaar
Nachtelijk transpireren
Makkelijk warm en dan weer snel koud
Misselijk
Moe
Stemmingswisselingen
Concentratie verlies
Opgeblazen gevoel

Dit is een lange lijst, maar het zou kunnen dat niet eens alle  klachten, die horen bij een hormonale disbalans hier in staan.Vaak uiten de klachten zich op een vast moment van de menstruatiecyclus , bijvoorbeeld:
“Ik heb het altijd een dag voor de menstruatie begint koud”, of “Ik zweet altijd tijdens de eerste twee nachten van mijn menstruatie”,of “ Rond de eisprong (midden in de cyclus) en voor de menstruatie ben ik down en mijn man zegt dat ik dan prikkelbaar ben.

Dit zijn allemaal voorbeelden van hormonale disbalans, die goed te behandelen zijn met acupunctuur. Vrouwen weten over het algemeen precies hoe ze in elkaar zitten. Partners weten dat vaak ook en herkennen de signalen.
Soms zijn de klachten al aanwezig vanaf de allereerste menstruatie, dus vanaf de pubertijd, maar het kan ook voorkomen, dat na een eerste zwangerschap de klachten ontstaan.

DE PIl
Het voorschrijven van de pil met als doel het opvangen van hormonale klachten, zoals een zware menstruatie, zien wij als het onderdrukken van het probleem.
Acupunctuur onderdrukt geen problemen, maar pakt het bij de wortel aan. Wij behandelen geen hoofdpijn of zware menstruatie als enkele klacht, maar behandelen een totaal systeem. Hierdoor nemen alle klachten langzaam af en zit je uiteindelijk beter in je vel. Ook zul je merken dat de hoofdpijn langzaam opklaart en de menstruatie lichter wordt.

Hoe veel behandelingen heb ik nodig?
Er zijn minimal drie cycli, dus drie maanden nodig om een verbetering te kunnen bewerkstelligen. We adviseren om 1x in de week te komen voor een acupunctuur behandeling.

Chinese Kruiden
Het inzetten van Chinese kruiden is een uitstekende ondersteuning bij hormonale disbalans. Na een aantal behandelingen kunnen we in overleg kruiden gaan kiezen. Als de behandelingen klaar zijn kunnen de kruiden doorgebruikt worden. Zo houd je de nieuwe situatie in stand en blijven de klachten lang weg. Er zijn vrouwen in onze praktijk die jaren lang Chinese kruiden gebruiken en zo de klachten binnen de perken houden(lees ook onze referenties). Chinese kruiden zijn natuurproducten en hebben geen bijwerkingen.