050 - 361 09 10

Moxa

Moxibustie, ook wel moxatherapie of moxabranden,

Het gebruik van Moxa binnen de Chinese Geneeskunde wordt al eeuwen toegepast . Een moxa stick lijkt op een dikke sigaar. In de stick zit het pulp van de gedroogde bladeren van de Bijvoet (Artemisia Vulgaris). Een Moxa-stick wordt net als een sigaar aangestoken. Hij gaat langzaam gloeien en er komt een intense warmte vanaf.

De moxa kan op verschillende manieren gebruikt worden.  Als “plakje” op de acupunctuur naald, als “kooltjes” in een doosje (dat doosje zetten we dan op de buik of rug) of gewoon met de hand boven de huid. Er komt een bijzonder indringende lucht van de moxa af; een soort wierrook-achtige lucht die zeer herkenbaar is. Als u dit éen keer heeft geroken zult u deze lucht altijd blijven herkennen. Omdat de lucht nogal penetrant is en lang blijft hangen, is er gezocht naar een alternatief voor de Bijvoet. De zogenaamde “reukloze Moxa” is een alternatief. Helaas is deze reukloze moxa niet geheel reukloos en werkt hij veel minder goed dan de echte moxa. Vandaar dat wij alleen de oorspronkelijke moxa in onze praktijk gebruiken. Er wordt in het Hwa To centrum wel gebruik gemaakt van afzuigers, waardoor de lucht niet in de kamer blijft hangen.

Moxa wordt gebruikt om acupunctuur punten extra te stimuleren of om warmte toe te voegen. Het toevoegen van warmte is nodig als er sprake is van een tekort aan warmte (kou). een tekort aan warmte kan zich uiten in letterlijk “het koud hebben’, maar ook op andere manieren.

 

 


Novak Djokovic: Acpuncture with moxa: Not always pleasant but effective!

lees meer
3