050 - 361 09 10

Rugklachten

Vaak krijgen mensen last van pijn in de onderrug door een verkeerde werk- of zithouding. Maar ook door te zwaar tillen of door plotseling een verkeerde beweging te maken. Een andere veel voorkomende oorzaak van lage rugklachten is een te hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan beweging. Hiernaast kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen. De acupuncturist zal daarom zoveel mogelijk willen weten over de specifieke omstandigheden waarbinnen de klachten zijn ontstaan. Zo’n uitgebreide analyse is niet alleen nodig om de klachten te verhelpen, maar ook om deze te voorkomen.

De symptomen kunnen heel verschillend zijn

U staat op uit een stoel en bukt zich om een papiertje op te rapen. Plotseling voelt u een hevige pijnscheut en u kunt nauwelijks meer overeind komen. Dit is een bekend voorbeeld van acute lage rugpijn. Maar de klachten kunnen ook minder acuut optreden. Een zeurende pijn die langzaam verergert bijvoorbeeld, of pijn die uitstraalt naar de benen. De gevolgen van lage rugpijn zijn voor iedereen verschillend: het kan leiden tot houdingsafwijkingen of tot moeite hebben met zitten of nauwelijks kunnen staan of lopen. Ook slaapproblemen komen veelvuldig voor. Meer bewegen kan onderdeel zijn van de therapie, in andere gevallen is juist absolute rust vereist. Soms zal de acupuncturist de behandeling combineren met massage en oefeningen.

Helpt acupunctuur mij van mijn lage rugklachten af?

Acupunctuur kan met name op het gebied van de pijnbestrijding en spierontspanning veel voor u betekenen. Ook kunnen gewrichtsblokkades worden opgeheven waardoor al snel een vermindering van klachten optreedt, of verdwijnen deze zelfs geheel. Bij acute klachten zijn enkele behandelingen vaak al voldoende voor een merkbaar effect. Bij chronische klachten zijn hiervoor meestal meer behandelingen nodig.
Wanneer er sprake is van blijvend rugletsel zoals bij ernstige slijtage, kan acupunctuur alleen een symptoombestrijdend karakter hebben. In periodes met verergering van de klachten kunt u dan altijd een beroep doen op uw acupuncturist voor het bestrijden van de pijn.

Worden de kosten vergoed?

Behandeling door een acupuncturist die is aangesloten bij artsen in Hwa To Centre (lid N.A.A.V.) wordt door een groot aantal zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed.

Acupuncture reduces pain intensity and bothersomeness of low back pain

Acupuncture was found to reduce pain intensith and bothersomeness in patients with low back pain.

lees meer

American College of Physicians recommends non-drug therapies such as acupuncture for low back pain

The American College of Physicians (ACP) recommends that physicians and patients should treat acute or subacute low back pain with non-drug therapies such as acupuncture, superficial heat, massage, or spinal manipulation.

lees meer

Acupuncture reduces low back pain and knee pain in the elderly

The research provides evidence to support the use acupuncture for chronic low back pain and knee pain in the elderly.

lees meer