050 - 361 09 10

Zwangerschapscomplicaties

Al meer dan 3000 jaar promoot de Traditionele Chinese Geneeskunde gespecialiseerde behandelingen voor vrouwen in verband met vruchtbaarheid, zwangerschapsbegeleiding en herstel na bevallingen. Vandaag de dag wordt deze zorg steeds meer gewaardeerd in Nieuw Zeeland, Engeland, Duitsland en Frankrijk waar acupunctuur beschikbaar is in gespecialiseerde zwangerschaps- en geboorteklinieken. Zwangerschap, geboorte en het herstel na de bevalling worden in de Traditionele Chinese Geneeskunde gezien als mogelijkheden om het welzijn van de vrouw te vergroten. Wordt er echter geen adequate zorg verleend, dan kunnen problemen optreden die tot lang na de geboorte aanhouden. Het promoten van preventieve zorg om zowel moeder als baby te sterken, alswel het verhelpen van problemen die zich tijdens de zwangerschap kunnen voordoen, is van belang. Acupunctuur kan op verschillende manieren worden gebruikt om de gezondheid van moeder en foetus te bevorderen.

Zwangerschapsmisselijkheid
Acupunctuur is vaak zeer effectief bij zowel het verminderen van de hevigheid als het verlagen van de frequentie van misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Onderzoek gedaan in 2002 in Australië heeft uitgewezen dat vrouwen die traditionele acupunctuurbehandelingen ondergingen met gebruikmaking van punten die op basis van een op hen persoonlijk afgestemde traditionele Chinese diagnose waren vastgesteld, sneller verlichting voelden bij de misselijkheid dan vrouwen die behandeld werden op routinematig voorgeschreven acupunctuurpunten.

dieet advies: de beste behandeling om misselijkheid en overgeven te voorkomen is een radicale toename van het consumeren van Proteinen in kleine hoeveelheden. Binnen twee weken zullen ook ernstige vormen van misselijkheis verbeteren.

Pijn in spieren en skelet
Rugpijn, pijn in de ribben, ischias en symphysis pubica komen vaak voor in de latere stadia van de zwangerschap en kunnen allemaal aanzienlijk worden verminderd met behulp van acupunctuur. Rugpijn in een vroeg stadium van de zwangerschap kan ook te wijten zijn aan andere oorzaken en moet dus uitvoerig bekeken worden door een verloskundige of arts alvorens met acupunctuur te behandelen

Acupunctuurbehandelingen kunnen ook worden toegepast ter verlichting van de volgende klachten:
· Bloedarmoede
· Angsten en Depressie
· Constipatie
· Carpal Tunnel Syndroom
· Maagzuur
· Aambeien
· Slapeloosheid
· Oedeem
· Hoofdpijn en voorhoofdsholteontsteking
· Dreigende miskraam
· Vermoeidheid en uitputting
· Spruw (schimmelgroei op het mondslijmvlies)
. Jeuk/ Zwangerschapsjeuk
. Stuitligging
. Vermoeidheid

Te hoge bloeddruk
Acupunctuur kan een belangrijke rol spelen in het verminderen van hypertensie, helemaal als hier voor het eerst sprake van is en er meteen met de behandeling wordt begonnen. Het effect van acupunctuur zal te zien zijn in een verbeterde bloeddruk en in bloedonderzoeken die door de verloskundige worden uitgevoerd om mogelijke complicaties op te sporen. Omdat hypertensie snel erger kan worden, is het van belang om tijdens de zwangerschap onder toezicht van een verloskundige te blijven staan.

Ontwikkeling en ligging van de foetus
Om de ontwikkeling van de foetus te optimaliseren zijn er speciale behandelingen bij drie en zes maanden. Acupunctuurbehandeling kunnen ook toegepast worden bij foetussen die te klein zijn.
Onderzoek in Italië gepubliceerd in Journal of the American Medical Association 280 (18)1998 heeft laten zien dat het gebruik van moxa in the 32e week een duidelijk waarneembaar effect heeft bij het draaien van de baby. Dit is van belang bij een stuitligging. De ideale behandeling vindt plaats bij de 32e of 33e week, maar ook later in de zwangerschap kan deze behandeling nog van nut zijn. Er kan ook gebruik gemaakt worden van technieken om baby’s te helpen die zich voor de geboorte nog niet in een optimale positie bevinden.

De bevalling
Drie weken voor de bevalling, in de 37ste week, wordt een behandeling aangeraden om pelvis (bekken) en cervix (baarmoederhals) voor te bereiden op de geboorte. Hierbij volstaat één behandeling per week totdat de geboorte begint. Onderzoek in Duitsland en resultaten van Nieuw Zeelandse verloskundigen hebben uitgewezen dat deze behandelingen resulteren in een prettigere bevalling en een vermindering van medisch ingrijpen. Behandelingen kunnen ook helpen om een bevalling op gang te brengen wanneer een baby over tijd is. Acupunctuur is een medicijnvrij alternatief ter verlichting van de pijn tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen ook een groter gevoel van controle en tevredenheid ervaren tijdens de bevalling. Met behulp van acupressuur kunnen dezelfde resultaten behaald worden, met als voordeel dat de partner dit kan doen tijdens de bevalling.

Problemen na de zwangerschap
Acupunctuur heeft technieken die het herstel kunnen bevorderen, hieronder vallen “moeder-warmte” behandelingen die ook door de partner gegeven kunnen worden, dieetadviezen en het gebruik van specifieke sterkende en bloed opbouwende kruiden. Andere aandoeningen die verholpen kunnen worden met acupunctuur zijn:
· onvoldoende melkafscheiding
· wondherstel
· postnatale depressie
· incontinentie
.vermoeidheid

Acupunctuur biedt u een veilige, effectieve en medicijnvrije optie ter behandeling tijdens de zwangerschap.