050 - 361 09 10

Anosmie, geen smaak, geen reuk

Anosmie is de medische term voor het fenomeen waarbij je geen reuk en smaak meer hebt. Dit is een buitengewoon vervelende ervaring en vermindert de kwaliteit van leven. Anosmie ontstaat vaak na een verkoudheid, maar kan ook spontaan ontstaan. Hoewel de reuk en smaak meestal na enige tijd na de verkoudheid langzaam terug keert, kan het ook gebeuren dat ze totaal weg blijven.

De huisarts of KNO arts schrijven vaak het gebruik van corticosteroïden voor. Dit ken helpen, maar helpt vaak ook helemaal niet. Er wordt  met behulp van een scan gekeken of er geen poliepen of andere lokale obstructies zijn in de neus. Als dat is uitgesloten stelt men de diagnose anosmie en zegt erbij dat dit de rest van het leven zo zal blijven.

Kan Acupunctuur iets doen voor anosmie?

Ja, acupunctuur is goed inzetbaar bij anosmie. Slecht weinigen weten dat acupunctuur helpt bij deze klacht;  het is een prima methode om dit probleem aan te pakken. Bij een groot deel van de mensen werkt acupunctuur goed, echter er is altijd een groepje waarbij het niet werkt. Dit is een kwestie van proberen. We kunnen afspreken om vijf tot zes behandelingen te doen en daarna te bekijken of er verbetering is. Is dat zo, dan gaan we door tot er geen verbetering meer te halen is. Soms is de reuk/smaak dan helemaal terug gekomen en soms is de reuk/smaak gedeeltelijk terug. Maar elke verbetering is winst! De verbetering zal zich aankondigen als een vlaag die voorbij komt, waarin je plotseling iets ruikt of proeft. Die momenten worden steeds vaker en gaan langer duren. Als dit het geval is, dan weet je dat de acupunctuur werkt.

Anosmia treated with acupuncture: A case report

A 55 year-old lady, who had not been able to smell things for the two years and experienced no signs of improvement with conventional management, regained the sense of smell after just one session of acupuncture treatment.

lees meer

Effects of traditional Chinese acupuncture in post-viral olfactory dysfunction

Traditional Chinese acupuncture effective for persistent post-viral olfactory dysfunction (PVOD).

lees meer

Recovery of olfactory function in postviral olfactory dysfunction patients after acupuncture treatment

Traditional Chinese acupuncture may aid the treatment of patients with postviral olfactory dysfunction who are refractory to drugs or other therapies.

lees meer