050 - 361 09 10

Chalazion, Strontje, Gerstekorrel, Hagel

Een Chaliazion kan plotseling ontstaan. Het ziet er uit als een soort pukkeltje op het ooglid en kan op zowel het bovenste als het onderste ooglid voorkomen. Soms is een Chaliazion hinderlijk en voelt het alsof er zand in je oog zit. Het ooglid kan rood en gezwollen worden en er kan een wit puntje in het centrum van het rode gebied zichtbaar zijn..  Een Chaliazion is een verstopt talgkliertje; het is een steriele ontsteking.

Een Chaliazion kan soms wel weken lang blijven zitten en als hij groot is kan het je zicht vertroebelen. Dit komt  doordat het netvlies iets vervormd is geraakt door het bobbeltje.

Wat kan ik doen aan een Chaliazion?
Ga naar de huisarts om er zeker van te zijn dat er sprake is van een Chaliazion. De huisarts zal waarschijnlijk afwachten, omdat de meeste strontjes vanzelf weer verdwijnen. Een enkele keer zal hij een antibioticum zalf voorschrijven of een verwijzing geven voor een chirurgische verwijdering.

Wat kan Acupunctuur doen aan een Chaliazion?
Acupunctuur is buitengewoon effectief . We kunnen met een paar naaldjes in de hand de Chaliazion effectief behandelen. Vaak zijn slechts twee of drie behandelingen genoeg, en soms verdwijnt de gerstekorrel zelf al na 1 behandeling.

Wat is het effect van de acupunctuur behandeling?
Het effect kan zijn, dat er na de behandeling een verergering van de klacht ontstaat. De Chaliazion wordt bijvoorbeeld iets groter, iets irritanter of geeft wat  meer last. Met last bedoel ik dat hij een jeukerig gevoel geeft en dat je denkt dat het alleen maar erger is geworden. Na een dag worden de klachten milder en na twee dagen is hij voor een groot gedeelte of helemaal weg. Is hij na vier dagen na de behandeling nog niet weg, dan kunnen we de acupunctuur behandeling herhalen.