050 - 361 09 10

Depressie

Kan acupunctuur helpen bij depressieve klachten?
In het Hwa To Acupunctuur Centrum behandelen we regelmatig mensen met depressieve klachten. Somberheid en gevoelens van angst, verdriet, paniek of neerslachigheid kunnnen verbeteren met behulp van acupunctuur. Hieronder kunt u een kort verslag lezen van een tevreden patiënt.

Mijn eigen ervaring met acupunctuur:
Tijdens mijn depressie adviseerde mijn tante mij om acupunctuur te proberen. Zij volgde zelf acupunctuur in verband met fysieke klachten, maar wist dat haar acupuncturist ook cliënten behandelde met psychische klachten. Toch had ik op dat moment haar advies links laten liggen. Op dat moment keek ik (nog) sceptisch naar acupunctuur. Dit omdat het een onderdeel is van alternatieve geneeskunde, wat me niet aansprak. Pas een jaar later was ik voor het eerst bij een acupuncturist. Na jaarlijks terugkerende depressieve klachten in de winter (winter blues/depressie) wou ik acupunctuur toch een kans geven. Dit ook omdat ik erachter kwam dat mijn zorgverzekeraar meer dan de helft van het bedrag zou vergoeden. Die winter ben ik beter doorgekomen dan de vijf jaar ervoor wat ik toeschrijf aan het volgen van acupunctuur in die periode. Zo had ik beduidend minder last van somberheid en angstklachten.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Er is een serie van minimaal zes tot tien behandelingen nodig om een verbetering te kunnen merken.Wij raden u aan om twee keer per week te komen, maar als dat moeilijk te plannen is spreken we 1 keer per week af. Het voordeel van twee keer per week behandelen is, dat er sneller resultaat te behalen is.

Afbouwen van anti depressiva
Het gebruik van antidepressiva is bedoeld voor korte termijn. Vaak zien we dat deze medicijnen echter jaren achter elkaar voorgeschreven en gebruikt worden. Er zijn bijwerkingen en die kunnen legio zijn, van droge mond of onrustig slapen tot zelfmoord neigingen.

Als er niet veel baat is bij een antidepressivum, of men wil om ander redenen deze medicatie afbouwen, dan blijkt dat vaak lastig. Er komen ontwenningsverschijnselen (onttrekking verschijnselen). Deze kunnen uiteenlopen van ernstige slapeloosheid tot het gevoel dat “Een beschermende deken van me af gaat”. Daardoor is het afbouwen lastig en zelf niet altijd mogelijk. Er is een afhankelijkheid ontstaan. Men kan niet meer zonder. Dit horen wij regelmatig in de praktijk.

Gelukkig is acupunctuur een ondersteuning, waarmede  we de ontwenningsverschijnselen kunnen ondervangen. Het afbouwen wordt mogelijk. Dit afbouwen kan maanden duren, zeker als men de medicatie al lang gebruikt. Een trouwe patiënt van ons zei : ” Zonder de hulp van acupunctuur was het me nooit gelukt de antidepressiva af te bouwen”.

 

Acupuncture effective for major depression

A randomized controlled trial found acupuncture effective for patients with major depressive disorder.

lees meer

This may be how acupuncture tamps down stress

A research at Georgetown University Medical Center in the US found acupuncture relieves stress and depression by regulating stress hormones.

lees meer

Acupuncture plus SSRIs are more efective than SSRIs alone for depression

Available evidence suggests that early treatment of primary depression using both SSRI and electroacupuncture therapies is more efficient than treatments with SSRIs alone and leads to a better and earlier control of depressive symptoms.

lees meer