050 - 361 09 10

Diarree, Ziekte van Crohn, Colitis ulcerosa

Diarree is een waterige ontlasting van minimaal drie keer per dag en komt veel voor.  Meestal houdt diarree een dag of twee aan en gaat dan vanzelf over. Maar als diarree langer aanhoudt, kan het een teken zijn van een ander probleem. Bij aanhoudende diarree is er kans op dehydratie, dat betekend dat het lichaam te veel vocht verliest. Iedereen heeft wel eens diarree.

Wat kan de oorzaak van diarree zijn?
bacteriële infectie
virale infectie
parasiet
voedsel intolerantie
bijwerking van medicatie
interne ziekte, zoals
spastisch colon,
ziekte van Crohn,
colitits ulcerosa
diarree vroeg in de morgen
spontane diarree

Sommige mensen krijgen diarree na een maag of galblaas operatie.
Diarree kan gepaard gaan met buikpijn, krampen, winderigheid, bloed in de ontlasting of koorts. Diarree kan acuut zijn of chronisch. De acute vorm duurt maximaal vier weken en is meestal gerelateerd aan een virus, bacterie of parasiet. Chronische diarree duurt langer dan vier weken en is meestal gerelateerd aan functionele klachten.

Welke  vorm van diarree kan behandeld worden met acupunctuur?
Als er sprake is van een bacterie of parasiet dan zal acupunctuur niet veel kunnen betekenen. Via de huisarts of maag/darm arts zult u medicatie hiervoor krijgen. Ook raden wij u aan om naar de huisarts te gaan als er bloed in de ontlasting zit. Als er niets bijzonders wordt gevonden, kunt u acupunctuur inzetten. Om aan te sterken nadat de bacterie of parasiet is verdwenen kunt u ook acupunctuur inzetten. U zult snel weer opknappen.

Is er sprake van een interne klacht zoals spastisch colon, colitis ulcerosa of ziekte van Crohn, dan is acupunctuur een prima methode. Ook voor voedsel intolerantie  en voedsel allergieën werkt acupunctuur uitstekend. Spontane diarree en diaree vroeg in de morgen kunnen wij goed behandelen (zie de referentie van Mw. ter Braake).

diarree zonder oorzaak
Als er geen oorzaak gevonden kan worden voor de diarree is acupunctuur de aangewezen oplossing. Vaak is er sprake van een kleine verstoring van de balans in het lichaam. Als u zich daarbij ook moe voelt kunnen we de moeheid meenemen. U voelt zich langzaam weer fitter worden en de diarree gaat over in een normale ontlasting.

Chinese Kruiden
Eventueel ondersteunen we de behandeling met Chinese kruiden. Na zes tot tien behandelingen zult u zich beter voelen en we overleggen  met u of het zin heeft om nog een aantal afspraken te maken of te stoppen met de acupunctuur. Soms krijgt u Chinese kruiden die u langere tijd door kunt blijven gebruiken, zodat de diarree weg blijft.

 

 

 

 

 

 

A new acupuncture method for management of irritable bowel syndrome: A randomized double blind clinical trial

lees meer

Patiëntenervaring diarree

Ik had elke dag diarree en soms spontane ontlasting

lees meer