050 - 361 09 10

Droge Mond/ Xerostomie

Een op de vijf mensen heeft last van een droge mond.
Er kunnen verschillende achter liggende redenen zijn, die een droge mond veroorzaken, zoals:
– mondademhaling
– verkeerde tandpasta of mondwater
– voeding (koffie/alcohol)
– roken
– veel sporten
– stress/angst/depressie
– overgangsklachten
– bijwerkingen van medicijnen of van chemokuur
– als gevolg van ziekten (Sjögren, Alzheimer, Parkinson, Reumatoïde artritis)
– ouder worden
– na een griep of andere ziekte

Per etmaal produceren we ongeveer 1 liter speeksel. Als dat minder wordt ontstaat het gevoel van een droge mond.
Dat is een vervelend gevoel en je gaat vaker een slokje water nemen. Er zijn ook wel mensen die  in dit geval veel kauwgom kauwen, dit helpt omdat de productie van speeksel door het kauwen van kauwgom wordt gestimuleerd.
Soms is er alleen ’s nachts sprake van een droge mond. Dit kan het gevolg zijn van slapen met een open mond, maar ook van bijvoorbeeld overgangs klachten.

Wat kan ik doen aan een droge mond?
Vaak water drinken, kauwgom kauwen of een druppeltje citroensap in de mond doen. Dit zijn alle drie methoden die niet de oorzaak van de droge mond aanpakken, maar slechts een kort durende verlichting geven. Het zou beter zijn om de onderliggende oorzaak aan te pakken, maar dat is niet altijd mogelijk. Het stoppen van een noodzakelijk medicijn is vaak geen optie. Wel kunt u aan de arts vragen of er niet een ander geneesmiddel is, dat deze bijwerking niet heeft.

Kan acupunctuur iets betekenen bij droge mond?
Vaak wel, maar niet altijd. een verbetering is met acupunctuur meestal wel mogelijk. Maar als men een medicijn dat deze bijwerking heeft, blijft gebruiken, dan houdt je de onderliggende oorzaak in stand. Het is dweilen met de kraan open. Er is een kleine verbetering mogelijk, maar helemaal over zal het niet gaan.

Als er een andere oorzaak van de droge mond is, zoals overgangs klachten stress of een ziekte zoals Sjogren, Alzheimer of Reumatoide Artritis, dan is acupunctuur erg geschikt.  Als de droge mond komt door roken of  voeding (alcohol  koffie) gebruik, dan kun je dit oplossen door te minderen of te stoppen. ook hiermee kunnen we je helpen met aupunctuur.

 

 

 

 

 

 

 

Acupuncture shows long-lasting effect in patients with dry mouth/xerostomia

Acupuncture treatment results in significant improvements in salivary flow rates in patients with xerostomia up to 6 months. Additional acupuncture therapy can maintain salivary flow improvement for up to 3 years.

lees meer

Acupuncture stimulates salivary flow in patients with dry mouth (xerostomia)

Researchers in Sweden found that acupuncture can stimulate salivary flow in patients with dry mouth/xerostomia.

lees meer

Acupuncture showed dramatic effect on xerostomia, dysphagia and articulation

Doctors in a hospital-based home care unit in Sweden found acupuncture had a dramatic effect on xerostomia and, subsequently, on dysphagia and articulation, with subjects showing definite improvement after 5 treatments.

lees meer
3