050 - 361 09 10

Lichen Sclerosus

Wat is lichen sclerosus ?
Lichen sclerosus is een vrij zeldzame huidaandoening waarvan de oorzaak niet geheel duidelijk is. Wel is duidelijk dat het eigen autoimmuunsysteem een centrale rol speelt. De aandoening komt vooral voor aan de huid van de geslachtsdelen, maar ook gewone huid kan door de ziekte worden aangedaan. Lichen sclerosus in de schaamstreek geeft vaak ernstige klachten. De aandoening komt zowel bij vrouwen, mannen als kinderen voor. Bij vrouwen wordt de aandoening overigens 10x vaker gezien dan bij mannen.
Lichen sclerosus is een sterk onderschat probleem. Patiënten blijven vaak lang met de klachten rondlopen zonder hun arts te raadplegen. Dit gebeurt vaak uit een gevoel van gêne.

Wie krijgt lichen sclerosus?
Lichen sclerosus komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De aandoening ontstaat doorgaans in de menopauze. Soms worden de afwijkingen ook gezien bij jonge kinderen vóór de puberteit. Deze gegevens doen vermoeden dat de geslachtshormoon-spiegel mogelijk een rol speelt in het ontstaan van de aandoening.

Hoe ziet lichen sclerosus eruit?
Vrouwen hebben vaker lichen sclerosus dan mannen. Ook de klachten zijn bij hen vaak van ernstiger aard. De vulva (dat is het gebied rond de vagina-opening) wordt aanvankelijk vaak rood en gezwollen. In een later stadium kan de huid erg dun worden (=atrofie) en delen van de vulva kunnen veranderen. Zo kunnen de kleine schaamlippen langzaam verdwijnen of kan de toegang tot de vagina versmallen.
Lichen sclerosus van de vulva gaat meestal gepaard met veel jeuk en pijn. Vrijen wordt zeer pijnlijk. De huid in het aangedane gebied is deels rood, deels porcelein-wit, en soms kunnen blaren en wondjes in het gebied ontstaan. Ook donkere verkleuring van de huid kan optreden.
In sommige gevallen doet ook het gebied van de anus mee. Dit kan aanleiding geven tot pijnklachten bij ontlasting.

bron: huidinfo.nl

Kan Acupunctuur iets doen bij Lichen Sclerosus?
Ja, acupunctuur is goed inzetbaar bij deze klacht. Lees ook de patiënten ervaring hiernaast.

Waar komen de naalden?
De  acupunctuur naalden komen niet op de plek van de aandoening, maar in de onderbenen, handen en eventueel in de buik.
De naalden blijven ongeveer een half uur zitten en daarna gaan ze er weer uit. De behandeling  is dan klaar. Na 5 à 6 behandelingen merkt u of er een effect is.
Als er een effect is, dan merkt u dat, doordat  de klachten (pijn, jeuk) geleidelijk minder zijn worden. U voelt dat u opknapt.

In dat geval is, gaan we door met behandelen, tot de klachten over zijn. Hoe veel behandelingen daarvoor nodig zijn verschilt per persoon. De één knapt sneller op dan de ander, want we zitten nu eenmaal allemaal anders in elkaar.

 

 

Patienten ervaring Lichen Sclerosus, vrouw 59 jaar

'Na zes weken was de pijn weg'.

lees meer