050 - 361 09 10

Miskraam

Kan acupunctuur iets doen ter voorkoming van een miskraam?
Ja, acupunctuur en Chinese kruiden zijn een uitstekende manier om een miskraam te voorkomen.
Dit geldt in veel gevallen, maar niet in alle gevallen.

Wanneer kan acupunctuur helpen?
Acupunctuur kan helpen als er in de ogen van de Chinese geneeskunde een aantoonbare rede voor een niet voldragen zwangerschap is.
Het komt voor dat een vrouw een aantal keer achter elkaar een miskraam heeft, of vaker een miskraam heeft gehad. De acupuncturist zal bij het eerste gesprek een aantal vragen stellen, waaruit blijkt of er wellicht een aanwijsbare Chinese onderliggende rede is, waarom dit gebeurt.

De Chinese geneeskunde stelt net als de westerse geneeskunde een diagnose. Maar deze diagnose zit vol met woorden die wij in Nederland niet kennen. Er kan iets niet helemaal in orde zijn met bijvoorbeeld het Yin of Yang.
Afhankelijk van deze diagnose wordt een behandel strategie ingezet.

Als we kijken naar miskramen, dan is het van belang de menstruatie cyclus van de vrouw goed in kaart te brengen. Een pijnlijke menstruatie of een lange, korte of zware menstruatie, kunnen ten grondslag liggen aan de kans op een miskraam (zie info menstruatieklachten).

Wat is de rol van de menstruatie?
Voor vruchtbaarheid en zwangerschap is in de ogen van de Chinese geneeskunde de menstruatie de basis. Een miskraam wordt gezien als een afgebroken zwangerschap.
De vraag is waarom de zwangerschap wordt afgebroken. Vaak is de basis voor een zwangerschap al niet helemaal in orde.
Daarom is het van belang om de menstruatie op orde te krijgen voor er aan een nieuwe zwangerschap begonnen wordt.

Vrouwen met habituele miskramen hebben laten zien wel zwanger te kunnen worden. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een onvruchtbaarheid. Je hebt al laten zien zwanger te kunnen worden. Die stap is vast gezet. Vaak is het maar een klein ding , een verstoring van de balans waardoor je de zwangerschap niet vast kunt houden.

HWA TO Centrum p/a Universitair Medisch Centrum Groningen
Hanzeplein 1, Triadegebouw Ingang 26,
9713 GZ Groningen
Tel. 050 3610910
E-mail: info@hwatocentre.nl