050 - 361 09 10

Nekklachten

Acupunctuur beter dan massage voor chronische nekpijn

De meeste mensen beschouwen een kort bezoek aan een masseur als de beste manier voor tijdelijke verlichting van chronische nekpijn. De resultaten van een willekeurige test van patiënten met nekpijn werden gepubliceerd in een recente uitgave van de “British Medical Journal”, en bleken iets anders uit te wijzen. Volgens een team van Duitse en Zweedse onderzoekers, verschaft acupunctuur grotere pijnverlichting op korte termijn en verbetert de beweging sterker dan bij traditionele massagetechnieken.

“Deze studie toont aan dat acupunctuur een effectieve behandeling kan zijn tegen chronische nekpijn, wanneer het doel is pijn te verlichten en het verbeteren van de mobiliteit van de hals en ruggengraat”, zegt dr. Dominik Irnick van de Ludwig-Maximilians Universiteit in Duitsland, een van de drie locaties van waaruit het onderzoek werd geleid.

In de studie werden 117 patiënten met chronische nekpijn willekeurig verdeeld over een acupunctuur-, massage-, of placebogroep. Patiënten in de acupunctuurgroep werden behandeld met lokale punten, oorpunten of punten elders op het lichaam. Patiënten in de massagegroep werden behandeld met een aantal westerse technieken, inclusief lichte massage; kneedbewegingen; kloppen en vibratie.
In de placebogroep werd sham laser acupunctuur uitgevoerd met gebruik van een ongestimuleerde laserpen toegepast op dezelfde punten als in de acupunctuurgroep.

Een geblindeerde onderzoeker beoordeelde de effectiviteit van de behandelingen van zes zittingen tijdens de serie op de volgende momenten; direct na de eerste behandeling; een week na de laatste behandeling en drie maanden na behandeling. Onderzoekers gebruikten een visueel analogische 100 puntenschaal om de hoeveelheid pijn te meten, die een patiënt had gerelateerd aan hoofdbeweging, andere bewegingen en de verdraagzaamheid met betrekking tot pressie.
Spontane pijn, pijn gerelateerd aan beweging en globale pijn werden ook beschreven en in een overzicht gezet waarin elke patiënt zijn kwaliteit van leven beoordeelde.

Resultaten

Patiënten die met acupunctuur behandeld werden meldden een sterkere vermindering van pijn zowel direct na de eerste en laatste behandelingen en 1 week na de laatste behandeling, dan diegenen die behandeld werden met massage. Patiënten die met acupunctuur behandeld werden verbeterden met een gemiddelde van 24.22 punten op pijn gerelateerd aan beweging 1 week na behandeling, vergeleken met maar 7.89 punten voor patiënten die behandeld werden met massage. Deze verschillen werden duidelijker onder patiënten met myofascial pijn syndroom (een toestand gekenmerkt door spierpijn in specifieke delen van de nek, dat veroorzaakt kan worden door psychische of emotionele spanning) en patiënten met meer dan 5 jaar pijn.

Overeenkomstige resultaten werden behaald in gerelateerde metingen. Bijvoorbeeld, in schattingen een week na de laatste behandeling, meldden meer dan de helft van de patiënten die behandeld zijn met acupunctuur (29/51) een verbetering van meer dan 50% in pijn die in verband staat met beweging. Dit vergeleken met maar 32% van de patiënten die behandeld zijn met massage en minder dan 25% van de patiënten in de placebogroep.

De onderzoekers ontdekten ook dat “meer patiënten in de acupunctuurgroep hun pijn (spontaan en in verband met beweging) en globale klachten beschouwden als verbeterd, vergeleken met de massagegroep duurden sommige van deze effecten langer dan drie maanden na de laatste behandeling.

De schrijvers van deze studie waren ronduit vol lof over acupunctuur. “Onze resultaten laten zien dat acupunctuur een veilige vorm van behandeling is voor mensen met chronische nekpijn en duidelijke klinische voordelen biedt t.o.v. conventionele massage bij pijnverlichting en het verbeteren van de mobiliteit”.
In het bijzonder werd genoemd dat acupunctuur voordelen biedt bij de behandeling van patiënten met myofascial pijn syndroom, wat geschat wordt op 90% van de mensen met chronische nekpijn en eenvoudig kan worden herkend door het verleden van een patiënt of een psychologisch onderzoek.

De onderzoekers waren minder lovend over massagetherapie. Toch is het een van de meest veelvoorkomende behandelingen voor chronische nekpijn; in feite gebruikten 77% van de deelnemers massage voor pijnvermindering voordat ze deelnamen aan het onderzoek. De auteurs concludeerden dat conventionele massage alleen een zwak effect had op de conditie.

Er ontstonden vragen omdat het ging om relatief weinig behandelingen (5) in korte tijd. De onderzoekers wilden om ethische redenen patiënten met chronische pijn niet vaker dan 5 keer met placebo behandelen. Ze raden verder onderzoek aan om het juiste aantal behandelingen vast te stellen voor de patiënten.
Acupunctuur is een veilige vorm van behandelen voor patiënten met chronische nekpijn als het doel
is om pijn te verlichten gerelateerd aan beweging en het verbeteren van de mobiliteit.
De onderzoekers concludeerden: “Als nekpijn chronisch is met aanzienlijke sociaal economische gevolgen, zullen enkele vormen van behandeling ontoereikend zijn en verdiend acupunctuur overweging.

Referenties

Irnich D., Behrens N., Molzen H. Randomized trial of acupuncture compared with conventional massage and “sham” laser acupuncture for treatment of chronic neck pain. British Medical Journal 2001; 322:1-6

Huggins C. Acupuncture better than massage for neck pain. Reuters Health, June 29, 2001

Woznicki K. Avcupuncture better than massage. United Press International, June 28, 2001