050 - 361 09 10

Overige klachten en bijwerkingen

Steeds meer onderzoek laat zien, dat acupunctuur een goede ondersteuning is voor klachten die gerelateerd zijn aan kanker. Hieronder volgt een opsomming van klachten, waarvan we inmiddels weten, dat acupunctuur ze kan verlichten of verhelpen.

Chronische vermoeidheid na chemotherapie.
Een heel groot deel van de mensen ervaart, soms lang na de laatste chemo kuur, een constante vermoeidheid. Ook is er een groep die zelfs jaren na de laatste behandeling nog last hiervan heeft. Een enkele keer worden medicijnen zoals modafinil of corticosteroïden voorgeschreven met als doel er fitter van te worden.  Recent onderzoek heeft laten zien dat er een verbetering in de vermoeidheid te behalen valt met behulp van acupunctuur.  Dat is ook de ervaring die wij hebben op het Hwa To Acupunctuur Centrum.

Lymfoedeem
Als gevolg van het verwijderen van lymfeklieren kan een chronische zwelling van de benen of armen ontstaan. Om hier iets aan te doen, zal een regelmatig bezoek aan de fysiotherapeut plaats moeten vinden. Met een intensieve behandeling kan het volume van de zwelling afnemen. Patiënten dragen vaak nauwe  kousen, zodat de zwelling binnen de perken blijft. Klinisch onderzoek heeft  ook hier laten zien dat acupunctuur ervoor kan zorgen, dat de zwelling verminderd in zowel de armen als de benen.

Opvliegers
Opvliegers worden bij ons regelmatig behandeld. Zowel bij middelbare vrouwen, als bij mensen die hiervan last hebben als gevolg van een chemo kuur. Zelfs jaren na de behandelingen in het ziekenhuis kunnen deze klachten opspelen. Wij hebben hier veel ervaring mee en uit onderzoeken blijkt steeds meer dat acupunctuur inderdaad goed werkt hiervoor.

Darmklachten
Post operatieve darmklachten, zoals veel stoelgang, moeizame stoelgang of disfunctie van de ontlasting is een lastig op te lossen probleem. Acupunctuur is hiervoor doeltreffend. Het zorgt voor een verbetering van de darm-functie en peristaltiek.  Patiënten merken vaak na een aantal behandelingen al een verbetering.

Algemene Malaise
Vaak horen we dat mensen na een periode van intensieve behandelingen tegen kanker, zich niet lekker voelen. Uitspraken als: ” Ik ben mezelf niet meer”, of “Ik zit niet meer lekker in mijn vel ” horen we regelmatig. Na een serie acupunctuur behandelingen voelen ze zich langzaam weer de oude worden en dat geeft zelfvertrouwen. Hiervoor is acupunctuur uitermate geschikt.  Juist hiervoor, want acupunctuur werkt op zowel het lichaam als de geest.
Ook al zit, of zat de ziekte in het lichaam, de geest heeft het ook zwaar te verduren gehad.
Wij kunnen acupunctuur punten kiezen , om rustiger in het hoofd te worden. Patiënten ervaren het rustig worden als zeer prettig en langzaam komt het zelfvertrouwen terug. In de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden . Dus als de geest opknapt, dan gaat het lichaam mee en als het lichaam opknapt, dan gaat de geest mee. Meer ontspanning en zorgelozer tegen de situatie aankijken is belangrijk en geeft vertrouwen.

Bang voor de toekomst
Het vertrouwen in de toekomst is een aspect dat aandacht verdient. Na een onzekere tijd is het de vraag hoe de toekomst eruit zal zien. Met acupunctuur kunnen we niet uw toekomst beïnvloeden, maar we kunnen wel het vertrouwen erin versterken. Dat is een wonderlijk iets, maar dingen als piekeren, veel nadenken en slecht slapen daardoor zijn met acupunctuur goed te behandelen.

Voor mee informatie over de wetenschappelijke onderzoeken verwijs ik  naar het hoofdstuk Wetenschappelijk nieuws.

Chemokuur

Acupunctuur helpt ook tegen de bijwerkingen van bestraling en chemokuren.

lees meer

Bestraling

Met acupunctuur kunnen verschillende bijwerkingen als gevolg van een serie bestralingen behandeld worden en veel patiënten komen hiervoor bij ons.

lees meer

Acupuncture supports cancer care

An increasing body of evidence supports the use of acupuncture for the control of cancer-related symptoms.

lees meer

Acupuncture reduced sleep disturbances and hot flashes in postmenopausal breast cancer survivors

lees meer
3