050 - 361 09 10

Patiëntenervaring oogboldruk: Herman Wortelboer 65 jaar

Herman had al vier oog operaties achter de rug, in verband met een te hoge oogbol druk.Op een dag, na een reguliere controle bleek de oogboldruk onverhoopt 44mm te zijn. Een druk van 44 mm is dusdanig hoog, dat acute ziekenhuis opname volgde.  Na het aanleggen van een infuus, dat de druk omlaag zou moeten brengen, liep de druk echter op tot 56. De volgende dag werd Herman geopereerd om bloedresten te verwijderen. Onmiddelijk na deze operatie zakte de druk naar 10.
Twee weken later echter was de druk weer gestegen naar een waarde van 26
De oogarts bracht het  plaatsen een soort afvoerbuisje, dat wellicht de druk zou kunnen afvoeren ter sprake. Zo ver wilde Herman het niet laten komen. Hij koos ervoor om eerst acupunctuur te proberen. In  totaal heeft Herman 13 acupunctuur behandelingen gehad in een tijdbestek van 5 maanden. Hij onderging in februari zijn eerste behandeling. Na 3 weken acupunctuur zakte de druk van 26 naar 10 . Zo nu en dan steeg de druk weer; Herman liet het regelmatig meten. Gaande weg zakte de druk en blief hij stabieler. Eind maart leek het stabiel en niet hoger dan 14. Herman laat regelmatig de druk meten bij de opticien of specialist. Er zat een duidelijke verbetering in en daarom is Herman eind maart gestopt met de behandeling.

Twee maanden later, eind mei, kwam Herman terug. De oogbol druk was weer toegenomen en liep op tot 22. Na drie behandelingen was de druk gezakt naar  16 en Herman heeft toen Chinese Kruiden mee gekregen om de druk stabiel te houden.

In oktober liet Herman weten, dat de druk stabiel rond de 12 blijft en hij is hier erg blij mee. Hij hoeft geen operatie meer te ondergaan.

Herman geeft zichzelf dagelijks twee minuten een acupressuur behandeling die hij in het Hwa To acupunctuur centrum geleerd heeft. Mocht de druk weer oplopen, dan kan Herman altijd terug komen voor een aantal acupunctuur behandelingen.

 

 

Acupuncture for patients with ocular hypertension or glaucoma

An observational study in Germany found acupuncture may be a valid treatment option for glaucoma and ocular hypertension.

lees meer

Acupuncture for patients with glaucoma

Doctors in Japan found acupuncture can be used to supplement the conventional therapy for glaucoma.

lees meer