050 - 361 09 10

Tandvlees problemen

GINGIVITIS/PARODONTITIS

De tandarts let bij de controle niet allen op de toestand van de tanden en kiezen maar kijkt ook naar het tandvlees. Als het tandvlees rood is of het bloedt snel, bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen, dan is er sprake van een ontsteking. De ernst van de ontsteking kan wisselen. Als het nog niet al te ver is , dan heet dit gingivitis . Als de ontsteking verder gaat en het bot is ook ontstoken, dan zal het bot langzaam afbreken en verdwijnen. Dit heet parodontitis. Het is van belang dat het tandvlees goed schoon is, zo voorkom je gingivitis. Als er een ontsteking zit, dan zal deze door de mondhygiëniste worden behandeld. Zij maakt de ruimte (pocket) tussen de tand en het tandvlees schoon en het is belangrijk om daarna de boel thuis goed schoon te houden.

Wat vrijwel niemand weet is dat acupunctuur kan bijdragen tot een goede mond gezondheid. In de Chinese geneeskunde kijken we anders tegen dit soort zaken aan. Een schone mond is uiteraard van groot belang, maar er spelen nog meer factoren een rol die voorkomen dat er gingivitis ontstaat.

Na de behandeling van de mondhygiëniste blijven er soms rest verschijnselen over. Dat zijn vaak rest pockets (een te diepe ruimte tussen tand en tandvlees). Daar kan vuil in blijven zitten en zo houd je de ontsteking in stand. Met behulp van acupunctuur is de mondgezondheid een stuk te verbeteren en zullen de rest pockets voor een groot deel verdwijnen. De voorwaarde is natuurlijk wel… dat het goed schoon is.