050 - 361 09 10

Trauma (lichamelijk)

Een trauma is een soort blessure die vaak het gevolg is van een ongeluk.  Trauma’s kunnen lichamelijk zijn maar ook geestelijk. In dit artikel gaat het over LICHAMELIJKE trauma’s. Voor geestelijke trauma’s verwijs ik naar het hoofdstuk DEPRESSIE.

Meestal is een trauma het gevolg van  domme pech; een val, struikelen of een botsing zijn veel voorkomende oorzaken van een trauma.  Het gebeurt  meestal plotseling en voor je het weet heb je een gebroken been, een verzwikte enkel, gekneusde ribben of een arm die zwaar geblesseerd is. Ook een whiplash is een trauma. Trauma’s komen veel voor en er is speciaal voor deze gevallen een medisch specialisme  in het leven geroepen;  de Traumatologie. Dit specialisme is ver ontwikkeld en kan veel. De meeste trauma’s worden op een knappe manier behandeld en genezen wonder wel.

Helaas zijn er ook gevallen waarbij de genezing niet volledig is en iemand met de gevolgen blijft zitten. Denk aan een gebroken been, arm, heup, die na maanden nog klachten geeft.  Hoofdpijn, nekpijn en rugpijn  die niet over gaat na een whiplash of een wond die slecht geneest. In deze gevallen kan acupunctuur uitkomst bieden. Wij behandelen veel mensen die last hebben van een oud trauma of een slecht of langzaam helend trauma.

Hoe lang na het trauma kan ik terecht bij de acupuncturist?
Dit is een goede vraag en deze vraag is relevant. Hoe sneller u komt, hoe meer wij kunnen doen.
Als een trauma nog “vers” is, dan kunnen we met acupunctuur het genezingsproces goed ondersteunen. Dat wordt moeilijker naar mate het trauma langer geleden is, maar is ook dan mogelijk; het duurt alleen langer voor er effect is.  We hebben in die gevallen meer behandelingen nodig.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Het aantal behandelingen is dus gerelateerd aan de tijd  tussen het trauma en de eerste behandeling.  Maar ook de ernst van het trauma speelt een rol in de behandelduur. een klein trauma, bijvoorbeeld een verzwikte enkel, kan al na drie  behandelingen veel beter zijn. Dit  in tegenstelling tot een ernstige been breuk. Daarvoor zijn meer behandelingen nodig. Reken  hiervoor op tien tot vijftien . Heeft het trauma lang geleden plaats gevonden, dan hebben wij  langer nodig om een herstel te realiseren.  Is een trauma nog vers, dan kunt u sneller resultaat verwachten. Komt u dus met de verzwikte enkel binnen een week bij ons, dan kunnen wij daar snel verbetering zien.

Patiëntenervaring gekneusde ribben

na twee behandelingen was ik vrij van pijn