050 - 361 09 10

Aangezichtspijn of Trigeminus neuralgie

 

Trigeminus neuralgie betekent pijn aan de Nervus Trigeminus. De Nervus Trigeminus is een zenuw in het gezicht met drie takken. Trigeminusneuralgie uit zich in aanvalsgewijze pijn in èèn gedeelte van het gezicht.  Als de pijn wordt gevoeld in het voorhoofd, gaat het om de 1e tak van de Nervus Trigeminus. Zit de pijn in de bovenkaak, de neusvleugel of de bovenlip, dan gaat het om de 2e tak. Bij pijn in de onderkaak, onderlip of tong zit het probleem in de 3e tak. Tussen de pijnaanvallen door zijn de patiënten meestal vrij van pijn en is het gevoel normaal.

De pijn kan soms worden opgewekt door kou, waardoor sommige mensen een gedeelte van hun gezicht bedekken als ze naar buiten gaan. Ook kan de pijn worden opgewekt door bewegingen in het gezicht, zoals praten, kauwen en slikken. Hierdoor durven mensen soms niet te eten of te praten in een periode dat ze veel last hebben. Ook kan de pijn worden opgewekt door het aanraken van een bepaalde plek in het betrokken gebied, zoals bijvoorbeeld bij wassen, scheren of je gezicht insmeren.

Kan acupunctuur helpen bij aangezichtspijn?
Ja, acupunctuur kan helpen bij aangezichtspijn. Zie ook de referentie van Christien Wagenaar.
Bij ons op het Hwa To Acupunctuurcentrum komen regelmatig mensen met deze klacht, Ze zijn soms via de tandarts bij de afdeling Mondheelkunde in het ziekenhuis geweest. Een enkele keer krijgen ze medicatie, bijvoorbeeld carbamazepine.  Dat helpt niet altijd maar er zijn wel bijwerkingen.

De Chinese geneeskunde, waar acupunctuur onder valt, kijkt anders tegen aangezichtspijn aan. Wat van belang is voor de punt keuze (de acupunctuur punten die we kiezen) is in de westerse geneeskunde van minder  belang. De Chinese geneeskunde vraagt bijvoorbeeld  wanneer en in welke omstandigheden de pijn voor het eerst speelde. De meeste mensen kunnen zich dat nog goed herinneren. Het karakter van de pijn is ook belangrijk. Is het een zeurende of een stekende pijn? Is de pijn er overdag, ’s nachts of allebei?  Wordt de pijn erger bij aanraken, of juist beter? Wat is de invloed van kou of wind…? Hoe verloopt de pijn?

Waar komen de naalden?
De acupunctuur naalden komen in het hele lichaam. Er zullen ook een paar fijne naaldjes in het gezicht komen. We hebben speciale gezichtsnaalden. Dit zijn hele dunne naaldjes, die je bij het inbrengen nauwelijks zult voelen. Als de naalden op de juiste plaats ingebracht zijn, dan laten we je een half uur liggen. De behandeling gebeurt in stilte in een warme kamer.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Wij raden je aan om zes tot tien keer te komen. In de loop van de behandelingen kunnen we zien of de acupunctuur aanslaat en of het zin heeft om ermee door te gaan.  De klachten zullen langzaam van karakter veranderen en de pijn zal minder intens worden. Het kan ook gebeuren dat het pijn gebied kleiner wordt of dat je minder vaak pijn aanvallen hebt. Iedereen reageert anders, maar zolang er verbetering is, heeft de behandeling zin en kunnen we ermee door gaan. Dit gaat altijd in overleg.

 

 

Referentie aangezichtspijn

Na negen behandelingen was mijn pijn voor 85% weg. De behandeling was plezierig en rustgevend.

Lees hier de referentie

Successful treatment of severe trigeminal neuralgia pain by acupuncture

A 66-year-old woman suffering from severe trigeminal neuralgia pain for 25 years and had no beneficial effects from several therapeutic methods, including medication (carbamazepine, gabapentin and valproic acid), nerve block and radiofrequency rhizotomy of the infraorbital branch of the trigeminal nerve, was successfully treated with acupuncture. After 14 acupuncture treatments in 6 weeks, she was completely free of pain and was still pain free at 6 month.

lees meer