050 - 361 09 10

Bestraling

Er kunnen verschillende bijwerkingen optreden als gevolg van een serie bestralingen.
Dat is bekend. Veel voorkomende bijwerkingen zijn:
moeheid
misselijkheid
slechte conditie
huidklachten
kaalheid

maar ook gebeurt het wel dat mensen last hebben van:
droge mond of keel
minder proeven
pijn bij slikken
blaasontsteking
darmkrampen
onvruchtbaarheid

Met acupunctuur kunnen deze klachten behandeld worden en veel patiënten komen hiervoor bij ons. De klachten worden langzaam minder erg en daardoor voelen de mensen zich een stuk beter. Ook de stress die met de ziekte gepaard gaat, behandelen wij. Met de ondersteuning van acupunctuur slaat u zich gemakkelijke door de lastige periode van bestraling heen.

Wanneer is het beste moment om naar het acupunctuurcentrum te komen? Het beste is om vlak voor of na de bestraling te komen. Op dezelfde dag dus. Vaak kunnen wij de behandeling zo in plannen dat u aansluitend op de afspraak in het ziekenhuis bij ons terecht kunt.

Heeft u de bestraling al achter de rug, maar toch nog klachten? In dat geval kunt u prima voor de klachten die er nog zijn bij ons komen. Zelfs als de klachten een jaar of langer na de laatste bestraling aanhouden heeft het zin om een serie acupunctuur behandelingen te ondergaan. Uw algemene conditie zal vooruitgaan en de klachten nemen meestal af. Bijkomende klachten die wij mee kunnen nemen in de behandeling zijn onder andere:
nachtzweten
slapeloosheid
onrust
constipatie

Hoe gaat een behandeling in z’n werk?
U gaat op een behandeltafel liggen en we zorgen ervoor dat u comfortabel ligt. De acupuncturist kiest de juiste punten en u blijft 20 à 30 minuten rustig liggen. U mag muziek meenemen, maar we werken meestal in stilte. Daarna gaan de naalden eruit. Vaak voelt u zich tijdens de behandeling ontspannen, sommigen vallen in slaap. Meestal heeft u tussen de 5 à 10 behandelingen nodig. Dit kan verschillen per persoon.

Acupuncture for chemotherapy or radiotherapy-induced nausea and vomiting

Lees hier het wetenschappelijk nieuws over acupunctuur en chemo.

lees meer

Acupuncture supports cancer care

An increasing body of evidence supports the use of acupuncture for the control of cancer-related symptoms.

lees meer

Overige klachten en bijwerkingen

lees meer

Chemokuur

Acupunctuur helpt ook tegen de bijwerkingen van bestraling en chemokuren.

lees meer