050 - 361 09 10

Cupping

cupsCupping is een eeuwen oude techniek, die onderdeel uitmaakt van de Chinese Geneeskunde. In het begin werd er gecupt met dierlijke-hoorn, omdat er nog geen glas was. In de hoorn werd een vlammetje gehouden, zodat er negatieve druk ontstond. Daarmee kon de hoorn zich ”vastzuigen” aan de huid en zo bleef hij zitten. Oorspronkelijk werd cupping gebruikt om pus te verwijderen uit een wond of een zwelling. Een ander methode was om een gat in de punt van de hoorn te maken en eraan te zuigen. Zo ontstaat er ook een negatieve druk en zuig de cup zich vast aan de huid. Er zijn landen waar ook nu nog op deze manier gebruik wordt gemaakt van Cupping.

De hoorn is inmiddels vervangen door glazen bollen en later zelfs door plastic cups. Er bestaan ook rubberen cups De eerste geschriften die cupping omschrijven stammen uit de oude graftombe van Bo Shu . De tekst was geschreven op zijde. Deze tombe werd in 1973 ontdekt. Er werden ook therapeutische cupping technieken gevonden in een boek geschreven door Zouhou Fang dat verscheen rond 28 voor Christus.. Daarin werden gevallen van tuberculosis, chronische hoest en slangenbeet omschreven. Later bleek Cupping ook effectief te zijn bij andere aandoeningen.

Door de klinische ervaring die opgebouwd is in duizenden jaren, is de toepassing van cupping enorm breed. Tegenwoordig gebruiken we het voor o.a.: pijn klachten (reuma), acute koorts, verkoudheid en hoesten. In China bestaat een gezegde: “Acupunctuur en Cupping kan meer dan de helft van alle ziektes genezen”. Sinds 1950 wordt cupping in China erkend als een officiële therapie en toegepast in ziekenhuizen door het hele land.

Maar ook in Europa werd cupping al lang gebruikt. De oude Egyptenaren maakten al gebruik van Cupping. In het tekstboek van Ebers Papyrus, het oudste gevonden tekstboek geschreven rond 1550 voor Christus, worden Cupping technieken beschreven. (photo Tombe). Ook in mediterrane land zoals Griekenland was cuppen een traditionele genees techniek. “Cuppen is een kunst” , zo omschreef de Engelsman Samuel Bayfield in 1823 deze methode.

In het Hwa To Acupunctuur Centrum maken we regelmatig gebruik van Cupping. Vaak gebruiken we ze op de rug, maar soms ook elders op het lichaam. Het is goed te weten, dat de rode kringen die na cupping kunnen ontstaan , enkel dagen tot soms twee weken zichtbaar blijven. Dit is niet erg. Het is juist prima, want zolang je een afdruk ziet werkt de behandeling en worden de klachten minder . Niet schrikken dus van een rode plek. Deze verdwijnt vanzelf. Soms kan de plek zelfs paars worden. Ook dit verdwijnt vanzelf. Bij het langzaam wegtrekken van de afdruk op de huid, zal de kleur veranderen. De afdruk wordt minder paars/rood en gaat over in een gelige kleur. Als die ook weg is, is de therapie uitgewerkt.

Cupping wordt in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij schouderklachten herhaald. Vaak zien we dat de afdruk een tweede keer sneller weg trekt. Na een aantal behandelingen blijft er nauwelijks een afdruk op de huid achter. De klacht is verholpen.


Cupping is not just for Olympians

lees meer

Cupping therapy relieves chronic neck and shoulder pain

lees meer

Cupping reduces shoulder and neck pain

lees meer

Patiëntenervaring vrouw 59 jaar heeft al een jaar pijn

cupping helpt bij schouderklachten

lees meer
3