050 - 361 09 10

Fibromyalgie

Het syndroom  fibromyalgie gaat vaak gepaard met verschillende algemene klachten zoals slaapstoornissen, moeheid, spierstijfheid en hoofdpijn. Er is een duidelijke relatie tussen psychische stress en het ontstaan van de klachten.
Fibromyalgie is een andere diagnose dan Myalgische Encephalomyelitis of Chronisch Vermoeidheids Syndroom. Een combinatie van fibromyalgie en ME/CVS komt regelmatig voor.
Acupunctuur kan worden ingezet voor deze aandoeningen. Er wordt de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van acupunctuur op fibromyalgie. Uit de praktijk blijkt dat mensen die acupunctuur gebruiken, langzaam opknappen en de klachten in aantal en/of intensiteit afnemen.

Hoe vaak moet ik komen?
Acupunctuur werkt cumulatief, dat betekend dat de kracht van de behandelingen optelt. Het betekend ook, dat er een serie behandelingen nodig is voordat er een duidelijk resultaat is. Met name bij fibromyalgie hebben we ongeveer tien behandelingen nodig. Dit aantal is niet voor iedereen hetzelfde. Als de ziekte er nog niet zo lang is en acupunctuur wordt snel ingezet, dan zullen de resultaten sneller komen, dan als iemand al vele jaren klachten heeft. Het gevolg van acupunctuur is minder pijn, meer energie en minder spierstijfheid.
We adviseren om acupunctuur na de behandel serie (van ±10 behandelingen) bij te houden. Een paar maanden na  de laatste behandeling kunnen de klachten langzaam terug komen. Om dat te voorkomen is het nuttig om bijvoorbeeld één keer in de maand te blijven komen. Dit gaat uiteraard in overleg. Als u in de winter meer last heeft dan in de zomer, kunnen we afspreken dat u een paar keer in de winter komt en weinig of niet in de zomer. Zo stemmen wij de behandeling en de frequentie ervan af op de behoeften van de patiënt en de uiting van de ziekte.

Behandelopties voor fibromyalgie afgewogen

Reumatologen achten acupunctuur de best bewezen therapie!

lees verder

Acupuncture decreases the risk of coronary heart disease in patients with fibromyalgia

Study found acupuncture decreases the risk of coronary heart disease in patients with fibromyalgia ......

lees meer