050 - 361 09 10

Behandelopties voor fibromyalgie afgewogen

Een publicatie die iedereen die werkt met patiënten met fibromyalgie kan worden aangeraden, is de publicatie van het Annals of the Rheumatic Diseases over de evidence-based behandeling van fibromyalgie.

In de, op een weging van bewijs gebaseerde, vernieuwde richtlijn voor reumatologen in de behandeling van fibromyalgie, worden acupunctuur, tai chi, meditatie en cognitieve gedragstherapie onder de behandelmogelijkheden met het hoogste bewijsniveau voor fibromyalgie geschaard.
Als belangrijkste behandelopties wordt ‘beweging op maat’ genoemd, zowel conditietraining als door deskundigen begeleide krachtsport.

Daar waar de richtlijn de nadruk legt op de mogelijkheden van spieren versterken en conditieverbetering voor fibromyalgie, raadt de richtlijn het gebruik van farmacologische middelen zoals SSRI’s vanwege ineffectiviteit af. Er werd bovendien geen grond voor bewijs gevonden voor het aanbevelen van pijn of slaapmedicatie (duloxetine, milnacipran, of tramadol voor pijn; of amitriptyline, pregabalin of cyclobenzaprine voor slaap) (Macfarlane et al., 2016).

De Europese richtlijn is opgesteld door een samenwerkingsverband van reumatologen en patiënten en gepubliceerd naar aanleiding van het 2016 congres van het American College of Rheumatology. Het hele artikel is in te zien via de website van het British Medical Journal

 Bron: Fleur Kortekaas, Natuurgeneeskunde

 

Fibromyalgie

lees meer

Acupuncture decreases the risk of coronary heart disease in patients with fibromyalgia

Study found acupuncture decreases the risk of coronary heart disease in patients with fibromyalgia ......

lees meer