050 - 361 09 10

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een vaak voorkomende klacht; u kunt er veel last van hebben. Sommige mensen hebben zoveel klachten, dat ze zich ziek moeten melden. Hoofdpijn kan het dagelijkse leven ernstig verstoren. Maar ook als u in mindere mate maar toch regelmatig last heeft van hoofdpijn wilt u hier graag een oplosssing voor vinden. Acupunctuur kan leiden tot vermindering van de klachten of deze zelfs compleet verhelpen.

Elke hoofdpijn is anders
Hoofdpijn uit zich in pijn aan het voorhoofd, achter de ogen, boven in het hoofd, aan de zijkant of aan de schedelrand. De hoofdpijn kan altijd op dezelfde plaats optreden, of zich van de ene plek naar de andere verplaatsen. Ook de soort pijn is bij iedereen verschillend. Sommige mensen klagen over een licht zeurende pijn in het hoofd, andere hebben het gevoel dat hun schedel uit elkaar barst. Hoofdpijn kan acuut opkomen of zich langzaam kenbaar maken. Er zijn dus veel soorten hoofdpijn. De meest voorkomende vormen die de acupuncturist behandelt zijn spanningshoofdpijn, hormonale hoofdpijn en migraine.

Uitsluiten van ‘medische’ oorzaken
Hoofdpijnklachten kunnen veel oorzaken hebben. De acupuncturist zal u vragen of u al met uw klachten bij uw huisarts, uw tandarts of een specialist bent geweest. Klachten als oor- of neusholteontsteking, een kaakholteontsteking of verhoogde bloeddruk gaan immers vaak met hoofdpijn gepaard. Van belang is ook of er sprake is van hoofdpijn als gevolg van een ongeval of een ernstige aandoening. Dit is belangrijke informatie vooraf om tot een succesvolle behandeling te komen.

Spierspanningshoofdpijn,  hormonale hoofdpijn en migraine
De acupuncturist behandelt met name hoofdpijn die het gevolg is van (spier)spanningen en hoofdpijn die herhaaldelijk optreedt, de beruchte migraine. Beide soorten kunnen het gevolg zijn van morele druk, vermoeidheid of geestelijke overspannenheid.
Bij spierspanningshoofdpijn zijn de spieren van de schouders en de nek gespannen. Het bloed en de energie die de schedel voeden worden hierdoor plaatselijk geblokkeerd. Het organisme vertaalt. dit naar hoofdpijn. Dit is vaak een zeurende pijn die een paar dagen tot enkele weken kan aanhouden.
Hormonale hoofdpijn is gerelateerd aan de menstruatie cyclus en komt elke maand terug. Meestal verdwijnt de hoofdpijn als de menstruatie begint of kort na het begin hiervan. Deze hoofdpijn kan gepaard gaan met andere klachten zoals stemmingswisselingen of opgezette borsten.(zie ook de info over premenstrueel syndroom).
Bij migraine treedt meestal een eenzijdige, bonkende en/of stekende hoofdpijn op die enkele uren tot enkele dagen kan aanhouden. Een aanval van migraine leidt vaak tot misselijkheid; soms tot overgeven toe. Normaal functioneren is dan praktisch onmogelijk geworden.

Helpt acupunctuur mij van mijn hoofdpijn af?
In veel gevallen kan de acupuncturist de hoofdpijn effectief bestrijden. Zeker omdat bij acupunctuur gekeken wordt naar het totale lichaamsfunctioneren als mogelijke oorzaak van de klacht. Gemiddeld zijn er zes tot acht behandelingen nodig om te kunnen beoordelen of de behandeling in uw geval effectief is. Sommige mensen verlaten de praktijk volledig klachtenvrij na zes behandelingen. Andere komen vaker terug. Het resultaat is afhankelijk van het type hoofdpijn en de bijkomende factoren die voor iedere patiënt verschillend zijn.

Harvard Health Publishing: Acupuncture for headache

Acupuncture can be part of the solution to the immense problem of chronic pain and opiate addiction that is gripping our society.

lees meer

Acupuncture is effective for frequent migraine

Acupunctuur werkt volgens onderzoek bij hoofdpijn zelfs beter dan medicatie. Dit wordt onder andere beschreven in een recent wetenschappelijk artikel.

Lees meer

Mijn ervaring met acupunctuur bij chronische hoofdpijn

lees meer

Hoofdpijn en Migraine

A research at RMIT in Australia found acupuncture effective for frequent migraine.

lees meer

Treatment with traditional Chinese medicine is associated with lasting improvements in headache and migraine patients

Treatment of chronic headache patients in Germany with traditional Chinese medicine resulted in lasting improvements, especially for those with migraine.

lees meer

FDA proposes that doctors learn about acupuncture for pain management

lees meer
3