050 - 361 09 10

Oogboldruk

De oogboldruk of oogdruk kan per persoon en per moment verschillen. In het algemeen is een waarde tussen de 10 mm en 21 mm normaal en acceptabel.

Als de druk oploopt bestaat er een kans op beschadiging van het oog. In dat geval spreekt men over glaucoom. Glaucoom kan dus het gevolg zijn van een te hoge oogbol druk, maar glaucoom kan ook ontstaan terwijl de oogdruk goed is. Ook kan het voorkomen dat de oogboldruk dusdanig oploopt dat er een operatie plaats moet vinden om de druk naar beneden te krijgen. Bij deze operatie wordt het netvlies losgemaakt en later weer vast gezet. Bij het weer vastzetten van het netvlies zal onherroepelijk littekenweefstel gevormd worden. Deze operatie kan daarom maar een paar keer uitgevoerd worden.

Als de oogdruk hoger wordt dan 22 mm, is dit een ongewenste situatie. De westerse geneeskunde kan oogdruppels voorschrijven, maar aan de oorzaak kan niets gedaan worden. Er zijn theorieën die beweren, dan ontspanning en het doen van ontspanningsoefeningen goed zijn om de druk omlaag te krijgen (theorie van dr. Bates). Deze theorie wordt niet door elke oogarts aangehangen, maar lijkt gezien vanuit de optiek van de Chinese Geneeskunde logisch.

Met acupunctuur kunnen we wel wat doen aan de onderliggende oorzaak van de verhoogde druk (lees ook de ervaring van Herman). Met acupunctuur kan de druk omlaag gebracht worden en buiten de gevare zone terecht komen. Als de druk weer goed is, dan kunt u stoppen met de behandelingen. Mocht na enige tijd de oogdruk weer oplopen, dan kunnen we opnieuw een aantal acupunctuur behandelingen doen, zodat er er geen gevaar voor het oog dreigt.

Patiëntenervaring oogboldruk: Herman Wortelboer 65 jaar

De druk steeg tot 26, maar na acupunctuur is hij nu stabiel rond de 12-14.

lees meer

Acupuncture for patients with ocular hypertension or glaucoma

An observational study in Germany found acupuncture may be a valid treatment option for glaucoma and ocular hypertension.

lees meer

Acupuncture for patients with glaucoma

Doctors in Japan found acupuncture can be used to supplement the conventional therapy for glaucoma.

lees meer